Da bi pivo duže zadržalo kvalitet i temperaturu koja je optimalna za određenu vrstu, najpogodnije su čaše koje imaju debelo staklo. Takva čaša je izolator od spoljne temperature. Krigle su popularne, jer imaju debelo staklo i vrlo dugo mogu održati optimalnu temperaturu. Koriste se i čaše sa stalkom jer sprečevaju da ruka greje pivo. Takve čaše se hvataju za stalak a ne za telo.
I krigla i čaša moraju biti dovoljno velike da u njih može stati celo pivo iz boce, sa penom. Mnogi ne vole penu pa pivo ulivaju duž ivice čaše. Pena je veoma bitna i utiče na opšti utisak o pivu. Sprečava zagrevanje i izolator je između piva i spoljašnje sredine. Daje pivu neophodnu gorčinu, okus pivskog kvasca i miris.
Oblik čaše mora biti prilagođen vrsti piva. Pijete li lager pivo, koje se pije brzo i ima manji postotak alkohola, ono se toči u kruškoliku čašu bez dugačke nožice. Kako se brzo pije, ono i ne stigne da se ugreje. Nasuprot tome, posebna, sortna piva toče se u čaše s dužom nožicom. Ona su jača, polako se pijuckaju jer sadrže veći postotak alkohola, a duža nožica omogućuje da ne zagrevamo pivo držeći rukom čašu.