.

Ovaj blog je posvećen burazeru Momiju, drugarima Deji, Šuletu i svim ostalima koji se neizmerno trude da industrija piva opstane u vremenu svetske ekonomske krize

Šta je to pivo

Pivo je slabo alkoholno piće, koje se proizvodi u procesu alkoholnog vrenja iz slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. Voda je glavni deo napitka i služi kao rastvarač. Slad se dobija od žitarica, najčešće od ječma, i daje pivu sastojak od kojeg zavisi punoća ukusa i koncentracija osnovnog ekstrakta piva. Hmelj konzervira pivo i daje mu ugodan miris i gorak ukus, dok pivski kvasac izaziva alkoholno vrenje u kome šećer prelazi u alkohol i ugljen-dioksid. Pivo je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod, pa se sa pravom smatra "tekućom hranom". Energetska vrednost jednog litra standardnog piva odgovara energetskoj vrednosti litra punomasnog mleka.

Čaše iz kojih se pije

Da bi pivo duže zadržalo kvalitet i temperaturu koja je optimalna za određenu vrstu, najpogodnije su čaše koje imaju debelo staklo. Takva čaša je izolator od spoljne temperature. Krigle su popularne, jer imaju debelo staklo i vrlo dugo mogu održati optimalnu temperaturu. Koriste se i čaše sa stalkom jer sprečevaju da ruka greje pivo. Takve čaše se hvataju za stalak a ne za telo.
I krigla i čaša moraju biti dovoljno velike da u njih može stati celo pivo iz boce, sa penom. Mnogi ne vole penu pa pivo ulivaju duž ivice čaše. Pena je veoma bitna i utiče na opšti utisak o pivu. Sprečava zagrevanje i izolator je između piva i spoljašnje sredine. Daje pivu neophodnu gorčinu, okus pivskog kvasca i miris.
Oblik čaše mora biti prilagođen vrsti piva. Pijete li lager pivo, koje se pije brzo i ima manji postotak alkohola, ono se toči u kruškoliku čašu bez dugačke nožice. Kako se brzo pije, ono i ne stigne da se ugreje. Nasuprot tome, posebna, sortna piva toče se u čaše s dužom nožicom. Ona su jača, polako se pijuckaju jer sadrže veći postotak alkohola, a duža nožica omogućuje da ne zagrevamo pivo držeći rukom čašu.