.

Ovaj blog je posvećen burazeru Momiju, drugarima Deji, Šuletu i svim ostalima koji se neizmerno trude da industrija piva opstane u vremenu svetske ekonomske krize

Šta je to pivo

Pivo je slabo alkoholno piće, koje se proizvodi u procesu alkoholnog vrenja iz slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. Voda je glavni deo napitka i služi kao rastvarač. Slad se dobija od žitarica, najčešće od ječma, i daje pivu sastojak od kojeg zavisi punoća ukusa i koncentracija osnovnog ekstrakta piva. Hmelj konzervira pivo i daje mu ugodan miris i gorak ukus, dok pivski kvasac izaziva alkoholno vrenje u kome šećer prelazi u alkohol i ugljen-dioksid. Pivo je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod, pa se sa pravom smatra "tekućom hranom". Energetska vrednost jednog litra standardnog piva odgovara energetskoj vrednosti litra punomasnog mleka.

Kako se pije pivo

Kao i kod degustacije vina, hrane i sličnih zadovoljstava i degustacija piva ima svoje zakonitosti. Da li ste sigurni da znate kako se pije pivo?
1. Prostor u kojem ćete probati pivo trebalo bi da je dovoljno osvetljen kako biste mogli oceniti bistrinu i boju piva. Do vas ne bi smeli da dopiru nikakvi mirisi. Znači, kao i za mnoge stvari (sem jedne), mrak je nepovoljan.
2. Čaša mora biti savršeno čista, bez ogrebotina na sebi i dovoljno velika da u nju stane i vaš nos dok ispijate gutljaj. Tako ćete uz ukus najbolje osetiti i miris piva.
3. Pre probanja piva nemojte jesti jako začinjenu i masnu hranu. Nemojte koristiti losion, parfem, ruž za usne i druge kozmetičke preparate.
4. Pre otvaranja, dobro pogledajte bocu i proverite rok trajanja, ako i to da li u boci ima taloga.
5. Osetite bocu! Naravno, pivo mora biti hladno ali ne preterano. Idealna temperatura za pivo je između 22 i 25 stepeni Celzijusa. Zaboravite mitsku predstavu o "ledenom pivu" jer na preniskoj temperaturi nećete osetiti nikakvu aromu.
6. Kada otvarate bocu, obratite pažnju da li se pivo peni i kako reaguje ugljen-dioksid prilikom otvaranja čepa.
7. Kada sipate pivo samo ga pustite da klizne niz unutrašnjost čaše. Tek kad ste napunili otprilike dve trećine čaše, možete ispraviti bocu kako biste na kraju dobili i penu. Uz pivo uvek mora ići pena, koja treba da se uzdiže i preko ivica čaše.
8. Kad ste pivo nasuli u čašu, omirišite ga. Naime, mnogi aromatični sastojci piva ispare vrlo brzo u dodiru sa vazduhom.
9. Popijte jedan dobar gutljaj. Za razliku od vina, pivo se pije u većim gutljajima i usna šupljina mora biti puna. Osetite i uporedite odnos između temperature, arome i stepena penušavosti.
10. Nikad ne mućkajte pivo u ustima! Pustite da vam sklizne u stomak. Pričekajte nekoliko sekundi i ponovo pokušajte da odredite ukus piva nakon gutljaja. Da li je sladak ili suv? Zadržava li se u ustima ili brzo nestane?
11. Ponovo pomirišite pivo. Neke arome dolaze do izražaja minut do dva nakon otvaranja flaše. Zatim ispijte dobar gutljaj i uporedite rezultate sa onima na početku testa.
12. Kako bi ste " resetovali" čula, dovoljan je neslan keks ili običan hleb.
13. Ponovite sve još jednom.
14. Posle sedmog puta, ovih prethodnih 13 tačaka prestaju da budu važne.