.

Ovaj blog je posvećen burazeru Momiju, drugarima Deji, Šuletu i svim ostalima koji se neizmerno trude da industrija piva opstane u vremenu svetske ekonomske krize

Šta je to pivo

Pivo je slabo alkoholno piće, koje se proizvodi u procesu alkoholnog vrenja iz slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. Voda je glavni deo napitka i služi kao rastvarač. Slad se dobija od žitarica, najčešće od ječma, i daje pivu sastojak od kojeg zavisi punoća ukusa i koncentracija osnovnog ekstrakta piva. Hmelj konzervira pivo i daje mu ugodan miris i gorak ukus, dok pivski kvasac izaziva alkoholno vrenje u kome šećer prelazi u alkohol i ugljen-dioksid. Pivo je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod, pa se sa pravom smatra "tekućom hranom". Energetska vrednost jednog litra standardnog piva odgovara energetskoj vrednosti litra punomasnog mleka.

Pivo na bezbroj načina

Pivo je omiljeno piće mnogih muškaraca širom sveta, čak šestorica od sedmorice stavljaju ga na prvo mesto. Toliko ga vole da su smislili bezbroj načina da ovaj napitak postane nezaobilazan proizvod u svakom domaćinstvu. I, naravno, istraživanja pokazuju da je umereno konzumiranje piva korisno po zdravlje. Zaleđene ili veoma hladne konzerve mogu da posluže umesto ledenih obloga, ali ima još bezbroj načina za njegovu upotrebu.
Otarasite se peska u bubregu
Zna se da je pivo diuretik i stoga pomaže da se vaša bešika i bubrezi "isperu". To je posebno blagotovorno ako imate infekciju mokraćnih kanala ili pesak u bubrezima. Pivo proširuje mokraćne kanale i omogućava pesku ili sitnijim kamnečićima da lakše prođu. Osim toga, alkohol će ublažiti bolove koji kod ovih tegoba mogu da budu veoma jaki. Međutim, nemojte da pijete pivo ako uzimate antibiotike ili analgetike, jer ćete poništiti njihovo dejstvo.
Umorne noge
Sipajte nekoliko ohlađenih flaša piva u lavor i potopite noge. Ledeno pivo sadrži veliku količinu ugljen-dioksida čiji mehurići umirujuće deluju na umorna stopala.
Masaža
Zaleđene ili veoma hladne konzerve mogu da posluže umesto ledenih obloga. Stavite konzervu na mesto koje vas boli (upaljen mišić, opekotine od sunca, glavobolja). Elastičnim zavojem obmotajte konzervu oko donjeg dela butine i lagano masirajte. Ili je stavite u blizini lakta posle teniskog meča. Pazite samo da između kože i konzerve stavite neku tanku tkaninu.
Šampon za kosu
Čašu piva sipajte u lonče i ostavite na vatri da proključa. Sačekajte da u lončetu ostane četvrtina sadržaja pošto će time ispariti alkohol koji isušuje kosu. Ohladite pivo, a zatim ga pomešajte sa čašom omiljenog šampona i sipajte u praznu bočicu. Kosu perite na uobičajen način. Imaće lepši sjaj i veći volumen.
Protiv nesanice
Greg Smit, autor "Biblije pivopija", kaže da žene često dolaze u njegovu pivaru, ali ne traže od njega da im proda pivo, već hmelj koji se koristi u proizvodnji ovog popularnog napitka. "One ga ušivaju u jastuke", objašnjava on. "Miris hmelja navodno uspavljuje, naročito bebe koje pate od grčeva." S obzirom na veliki broj zahteva, mora da u tome ima nečega.
Sprava za čišćenje krljušti
Zakucajte ili zalepite četiri metalna poklopca od pivskih flaša na letvicu dugu oko 15 cm, široku oko 2,5 cm i debelu oko 1 cm. Vodite računa da su poklopci u jednoj liniji i da su nazupčene ivice okrenute na gore. Dobićete odličnu spravicu za čišćenje riblje krljušti.
Mariniranje mesa
S obzirom da je pomalo kiselkasto, pivo je idealan omekšivač mesa. To vam omogućava da uživate u posnijoj šnicli koja neće biti tvrda kao đon. Pivo takođe neće promeniti ukus mesa kao vino ili sirće. Bocnite viljuškom meso na nekoliko mesta, stavite u šerpu i nalijte pivom tek da ogrezne. Ostavite u frižideru nekoliko sati ili, još bolje, celu noć. Spremite ga na uobičajen način.
Pečeno pile
Da biste napravili takozvano pijano pile, kupite pile srednje veličine i konzervu piva. Popijte pola konzerve, odsecite gornju trećinu i dodajte kašičicu soli, kašičicu bibera i ostalih začina po želji (vegeta, peršun, celer...). Zatim uvucite konzervu u pile i stavite ga u rernu u uspravnom položaju. Dok tečnost bude ključala, pile će biti natopljeno opojnom aromom iz konzerve. Pecite oko sat vremena.